Diētas rekomendācijas podagras pacientiem

Materiālu sagatavoja dr.A.Elksniņa – Finogejeva, dr.I.Buliņa

2020.gada Amerikas reimatoloģijas kolēģijas podagras vadīšanas vadlīnijas nosaka:

  1. Ierobežot alkohola uzņemšanu.
  2. Ierobežot purīnu uzņemšanu uzturā.
  3. Ierobežot glikozes-fruktozes sīrupu lietošanu.
  4. Pacientiem ar lieko svaru/aptaukošanos rekomendē svara samazināšanu.
  5. Nerekomendē papildus lietot C vitamīna preparātus.

Podagras gadījumā ir nozīmīgi kontrolēt urīnskābes  līmeni asinīs,  kuru iespējams ietekmēt ar diētas ievērošanu. Urīnskābe veidojas aknās no purīnvielām, kas uzņemtas ar uzturu vai sintezētas pašā organismā. Purīnu metabolisma galaprodukts ir urīnskābe. Uzņemtā  purīnu daudzums diennaktī nedrīkstētu pārsniegt 100-150 mg.  

Visiem pacientiem, neatkarīgi no podagras aktivitātes, ir jāierobežo alkohola uzņemšana.

Produkti, kas satur augstu purīnu daudzumu (150 - 825 mg / 100g) ir -  ķilavas,  stipri gaļas buljoni (gaļas galerti), subprodukti - aknas, sirds, nieres, zivis -  siļķes,  sardīnes, šprotes, jūras veltes (garneles, mīdijas, jūras ķemmītes), rauga mīklas izstrādājumi.

Produkti ar purīnu saturu (50-150 mg/100g) - gaļa (visa veida), sēnes,  zivis,  pākšaugi, spināti, skābenes, pilngraudu putraimi.

Pacientiem ar podagru rekomendē uzturā lietot produktus ar zemu purīnu saturu (10- 50 mg/100g ): piena produktus (ar pazeminātu tauku saturu), siers, olas, augļi, piena produkti, dārzeņi, rieksti.

Produktus, kas satur daudz purīnvielu,  rekomendē ierobežot, jeb tos nevajadzētu uzturā iekļaut katru dienu, bet nav tā, ka no tiem būtu pavisam jāatsakās. Atkarībā no slimības aktivitātes nepieciešami stingrāki diētas ierobežojumi.

Pētījumu rezultātos par produktiem ar iespējamu pozitīvu ietekmi podagras gadījumā norādīts par rekomendācijām uzturā lietot  ķiršus un to dabiskās sulas, kafiju, pietiekamu dārzeņu un augļu daudzumu. Kā arī svarīgi lietot adekvātu šķidruma daudzumu diennaktī.

Omega 3 taukskābes un treknās zivis

Ir vairāki omega 3 taukskābju veidi, vērtīgākās no tām eikozapentaēnskābe (EPA) un dokozaheksaēnskābe (DHA), kas ietilpst lielā daudzumā trekno zivju tauku sastāvā. EPA un DHA dēvē par hormoniem līdzīgām vielām, kas samazina iekaisuma rašanās risku. Tieši tāpēc EPA un DHA uzņemšana dabiskā formā ar treknajām zivīm ir tik nozīmīga. Eikozapentaēnskābe (EPA) un dokozaheksaēnskābe (DHA) organismā veidojas arī no linsēklām, čia un kaņepju sēklām, valriekstiem, pupiņām, olīveļļas, ķirbja sēklām un olas dzeltenuma. Tikai šis process ir sarežģītāks, līdz ar to omega 3 daudzums, ko rezultātā saņem organisms ir daudz niecīgāks.

Mazliet omega 3 ir jūras veltēs: mīdijās, kalmāros, austerēs un krabjos.  Pie treknajām zivīm pieder (8–15% tauku) – skumbrija, paltuss, lasis u.c.  

Podagras pacientiem ir jāievēro purīna daudzuma ierobežojoša diēta, bet tas nenozīmē pilnīgu atteikšanos no pilnvērtīgas un sabalansētas, veselīgas pārtikas lietošanu. Kā piemērs ir trekno zivju lietošana uzturā – pārmērīga to lietošana pastiprina podagras paasinājuma risku, bet, sabalansētas purīnu daudzuma uzņemšanas gadījumā, samazina iekaisuma procesu attīstību.

Literatūras avoti:
  1. FitzGerald, J.D., Dalbeth, N., Mikuls et al. (2020), 2020 American College of Rheumatology Guideline for the Management of Gout. Arthritis Rheumatol, 72: 879-895.
  2. Zhang M, Zhang Y, Terkeltaub R, Chen C, Neogi T. Effect of Dietary and Supplemental Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Risk of Recurrent Gout Flares. Arthritis Rheumatol. 2019 Sep;71(9):1580-1586.
  3. http://dialize.lv/content/files/Pareiza_uztura_pamatprincipi_pac.pdf (dati par purīnu koncentrāciju pārtikas produktos).